Suspendisse

   Pohodniki društva smo se  19.4. zbrali  in se odpravili na zasavsko Sveto goro. Pot nas je vodila do Vač, kjer smo pustili avtomobile in se peš podali na dve uri dolgo pot, ki ni bila preveč zahtevna in je bila primerna za vse naše pohodnike.

  Zasavska Sveta gora ali s starejšim imenom Sveta gora nad Litijo je 852 m visok hrib, ki se nahaja na levi strani reke Save. Tu stoji znana romarska cerkev posvečena Materi božji. Od tu se razprostira razgled po celi Sloveniji, od Triglava do Pohorja pa vse tja do Snežnika. Po prihodu na Sveto goro smo si ogledali zanimivo cerkev in se sprehodili po okolici.

Romarska cerkev ima zelo dolgo ter zapleteno stavbno zgodovino. Glede na izkopanine katere so tu izkopali, sega poseljenost te vzpetine daleč nazaj. Tu naj bi še pred prvo krščansko cerkvijo stalo pogansko svetišče. Cerkev se prvič pisno omenja že leta 1250. Cerkev je bila sprva romanska, druga pa gotska. Gotsko stavbo so leta 1704 po novem okusu barokizirali. Cerkev je bila večkrat tarča strelnih udarov, zato je skozi leta doživela več obnov in z njimi gotovo tudi stilne spremembe.

Posebnost te cerkve je, da jo obdaja mogočno obzidje, katero je nekoč služilo za obrambo pred turškimi vpadi. Ko je turška nevarnost minila, so ga deloma znižali. Na severni strani so ga kasneje podrli, ker so potrebovali prostor za dozidavo stranske kapele. Za obzidjem stoji zvonik, kateri je v času turških vpadov služil kot obrambni stolp. Na njem so še danes ohranjene strelne line.

Po ogledu cerkve smo se okrepčali in poveselili v planinski koči, nato pa smo se odpravili v dolino.

V  Vačah smo si še ogledali situlo in se odpravili na Geoss- geometrično središče Slovenije.

Prijetno utrujeni smo naredili načrt za  naš naslednji  podvig in sicer se bomo odpravili na gorenjski konec Slovenije.Zasavska Sveta gora#top

Klik na sliko za več fotografij

Donacija Na vrh