Leto 2016 se je za društvo invalidov Ljubljana Moste Polje pričelo že v popolnem zamahu. Organizacijski odbor pod vodstvom podpredsednice društva, Alenke Kocuvan, je splaniral približni termin športno rekreacijske sekcije, oddelka za pohodništvo, katero vodi član Radivoj Ilić. Prvi pohod letošnjega leta je bil načrtovan in izveden v nedeljo, 24.1.2016. Planirana smer pohoda za januar 2016 je bila Rašica nad Ljubljano.

Hladno jutro 24. januarja okoli devete ure, je bilo zavito v meglo, skratka turobno in precej nelagodno vreme. Vendar se je kljub slabemu jutro, zbrala velika množica pohodnikom, 19 članov društva na parkirišču trgovine najboljšega soseda. Po skupnem zbiranju, smo se porazdelili v osebna vozila in se s štirimi avti odpeljali lepemu dnevu nasproti. Že na poti se je pričela dvigovati megla in začelo se je kazati lepo vreme, vreme primerno izletu. Pot nas je vodila skozi Ljubljano, mimo Bežigrada do Črnuč, kjer pa smo preko novega obnovljenega mostu zavili levo v smer Gameljne in do vasi Rašica, kjer je bila točka parkiranja. Kot je že v navadi, smo se tudi tokrat pred pričetkom pohoda zbrali, postavili zbor in izvedli gasilsko fotografiranje in s tem obeležili odhod prvega pohodniškega izleta letos.  Vreme je bilo kljub mrazu čudovito, saj so nas na celi poti božali jutranji sončni žarki, pogled pa se je jasnil tako, da je bila vidljivost že precej boljša. Po slabe pol urnega vzpona smo mimo gozda in po delno skalnatih, delno makadamskih poteh prispeli do vrha Rašice, ali bolje rečeno do vrha narodnega heroja Staneta Kosca. Stane Kosec je bil poveljnik partizanske čete, ki se je rodil v vasi Rašica. Ker je bil hraber borec in poveljnik Kamniškega bataljona in zaradi svojih dejanj med 2. svetovno vojno, je bil leta 1953 imenovan za narodnega heroja. Po njem so imenovali osnovno šolo v Šmartnem pod Šmarno Goro in ta vrh na katerega smo odšli na pohod. Mimogrede, na tem vrhu je bil leta 1941 tudi na tem mestu ustanovljen Kamniški bataljon. Vrh je na nadmorski višini 650 metrov. Na samem vrhu stoji radioamaterski oddajnik in razgledni stolp, na katerega se vzpenja 72 stopnic do ploščadi iz katere se odlično vidi  del slovenskega hribovja in samega mesta Ljubljane pod seboj. In tega pogleda smo bili deležni tudi mi, pohodniki, vendar smo videli samo vrhove, Šmarno Goro in bližnje hribe, mesto in bližnja okolica pa nista bila vidna, ker je bilo vse zavito v meglo. Po osvojitvi vrha, smo se spustili nekaj metrov nižje v planinsko kočo Rašiških čet, kjer smo se okrepčali, prigriznili dobrote iz nahrbtnika, popili čaj, kuhančka in kapljico doma zvarjenih napitkov iz gozdnih sadežev. Ura je že odbila dvanajst, ko smo se odločili zapustiti to, s soncem obsijano, planinsko postojanko in se po cesti spustiti v samo vas Rašica. Na poti mimogrede smo se ustavili pri cerkvi Svetega Križa, in si jo želeli pogledati pobliže. Toda cerkev je bila zaklenjenam zato smo pot nadaljevali do izhodiščne točke, parkirišča, kjer smo imeli parkirane jeklene konjičke. Kot že omenjeno se nas je tega izleta udeležilo 19 članov društva, kateri smo vsi veseli, zadovoljni predvsem pa zdravi, opravili to prvo pohodniško srečanje. Vodniku Radetu smo se vsi lepo zahvalili za odlično pripravljen izlet, se posedli po vozilih in se odpeljali domov. Današnji pohod je bil lep znanilec in otvoritev pohodniških izletov za leto 2016. Veliko se nas že veseli naslednjega pohoda v mesecu februarju. Največja zahvala pa tudi Alenki za organizacijo in obveščanje članstva.

Pohod na Rašico