Suspendisse


#top

Klik na sliko za več fotografij

Donacija Na vrh

   Predzadnjo soboto v oktobru 2016, 22.10.2016, se je pohodniška sekcija pod vodstvom Radeta Ilića in v organizaciji Alenke Kocuvan odločila za pohodniški izlet na hriba Osolnik in Govejk, hriba med Medvodami in Škofjo Loko. V planu pohodov je bila namreč Blejska koča, vendar ni bila primerna zaradi zimskih razmer, snega nad 1300 mnv in vozil z letnimi pnevmatikami.

Na ta sobotni izlet se nas je odpravilo 20 navdušenih pohodnikov, s petimi osebnimi vozili.  Zbor pohodnikov je bil, kot vedno, na parkirišču trgovine Mercator. Po krajši seznanitvijo s potjo in programom pohoda, smo se z vozili podali po poti proti Medvodam. Vreme je bilo v Ljubljani oblačno, proti Medvodam pa se je dvigala megla, skratka zelo turobno. Ko smo prispeli do parkirišča v dolini pod Osolnikom smo zapustili vozila in se podali po poti navzgor proti zastavljenemu cilju. Že po nekaj premaganih metrih , se je začelo vreme jasniti in malo pred vrhom 858 metrov visokega hriba Osolnik, je zasijalo sonce , vreme se je zjasnilo in pogled je bil več kot čudovit.

V dolini škofjeloške kotline se je vila megla v obliki belega valovitega morja pogled proti planinam Kamniško Savinskih Alp pa prečudovit. Ob cerkvi svetega Mohorja in Fortunata smo opravili kratek počitek, si nadihali svežega jutranjega zraka in občudovali okolico s soncem obsijanih vršacev. Dolina je bila pa kot neskončno vzvalovano morje.

Po zaužitih trenutkih, smo se podali v smeri hriba Govejk, kateri pa je dobrih 120 metrov nižji od vrha Osolnika, ali Osovnika, kot mu domačini pravijo. Vmes smo se ustavili v brunarici pod Osolnikom, kjer smo se okrepčali s toplimi napitki.

Po ozkih gozdnatih poteh, mokrih koreninah in skalah smo premagovali metre do drugega cilja tega dne in sicer do hriba Govejk do planinske koče Mihelčičevega doma, kateri se nahaja na pobočju Gontarske planine. V tem domu smo se ustavili, se posedli na sončni terasi, nekateri v toplejši sobi doma in si privoščili obrok tople malice, enolončnice, pijače in osvežitve.

Prečudovito sončno vreme je vplivalo na dobro voljo vseh pohodnikov. Že se je bližal čas odhoda v dolino. Še preje pa smo opravili skupinsko fotografiranje. Čakalo nas je še dobre pol ure hoje do parkiranih vozil, kjer smo se poslovili in nato odpeljali proti domu.

                                                                                                                                                                     Marjan Urbas

Osolnik je 858 m visoka gora, ki se nahaja južno od Škofje Loke in zahodno od Medvod. Z vrha, na katerem stoji cerkev sv. Mohorja in Fortunata, se nam odpre lep razgled na Polhograjsko hribovje in del Kamniško Savinjskih Alp. Vrh ima vpisno skrinjico in žig

Država: Slovenija

Gorovje: Polhograjsko hribovje in Ljubljana

Višina: 734 m

Širina/Dolžina: 46,1157°N / 14,3506°E

Vrsta: koča

Opis gore:

Mihelčičev dom na Govejku, se nahaja na vzhodnih pobočjih manj znane Gontarske planine (894 m). Od doma, ki je odprt vsak dan razen ponedeljka od 8 do 20 ure, se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje.

Pohodniška sekcija Di na Osolniku in Govejku