Da je sveti Martin zavetnik mladega vina, so poskusili tudi člani društva, ki so se v soboto, 14.11.2015,  odpravili na praznovanje tega priljubljenega svetnika v vinorodno pokrajino Slovenije na Dolenjsko. V kraju Temenica, le nekaj minut vožnje izven Ivančne Gorice, stoji preprosti kmečki turizem Fajdiga, kjer se lahko pohvalijo s čisto pristnostjo domače hrane in seveda domačega vina, značilnega za Dolenjsko, Cvičkom. Prepoln avtobus našega članstva je v ta hram kmečkega turizma prispel okoli 14:45 ure, kmalu zatem pa so se posedli okoli omizja z pripravljenimi pogrinjki za začetek popoldanskega praznovanja ob svetem Martinu. Harmonikar Jože, vsem znan zabavljač in nosilec dobre volje, je pripravil vso potrebno tehnologijo in priprave za odlično zabavo, seveda pa ni veseljaka brez harmonike, frajtonarce, katera pa je zelo priljubljena v teh dolenjskih krajih.

Zabava se je pričela z okusnim kosilom, katerega so postregle domače dekleta te podjetne kmetije. Po opravljenem prvem obedu, je Jože potegnil svoj »meh« in povabil prve plesalce na plesišče v prijetno okrašeni restavraciji s slikami in poslikavo opleska z domačimi motivi z veselimi godci. Družba je postajala čedalje bolj vesela, h kateremu je pripomogla dobra hrana in seveda kapljica domačega vina. Kot vsa taka srečanja, tudi ta zabava ni minila brez rojstnodnevnih voščil. Tokrat so praznovali dve članici in en član vesele druščine našega društva, s katerimi smo nazdravili, jim zaželeli veliko zdravja in sreče ter zapeli in zaplesali solo plese s slavljenci.

Popoldne se je kmalu nagnilo k večeru, zabava je bila v polnem teku in kar se je moralo zgoditi, se je tudi zgodilo. Gre namreč za blagoslov mladega vina, katerega je pripravil pater Vinko iz bližnjega stiškega samostana. V patra Vinkota pa je bila oblečena domače dekle, ki je v humorističnem načinu predstavila blagoslov mladega vina, s poskusno postrežbo novega vina in ob prigrizku obloženih kruhkov. Veselja in smeha je bilo zelo veliko. Ta obred je trajal kar nekaj časa in po tem dogodku se je zabava nadaljevala. In že je prišel čas, ko so naši želodčki dobili novo zalogo hrane in seveda, bil je čas večerje. Za večerjo je prijala juhica z vlivanci.

Za popestritev večera, je kot po navadi poskrbel harmonikar Jože, ko je pripravil družabno igro polno smeha in plesnih ritmov ter izmikanju sedežev. Igra je bila izločevalna, tako, da se je skupina udeležencev po ritmih harmonike poplesavala mimo sedežev. Vsak, ki je bil izločen, pa je moral za »kazen« dati nekakšno vrednost, ki si jo bo mogel »prislužiti« nazaj po končani veseli tekmi. V tej igrici je zmagala članica in za zmago je prejela suho klobaso. Kot omenjena kazen pa so izpadli kandidati pridobili oziroma zaslužili nazaj dane ure in druge predmete iz klobuka z opravljeno nalogo, ki so jih določili drugi udeleženci. Te naloge pa so bile polna smeha: vožnja samokolnice, petja, kikirikanja, cmokanja, telovadbe,itd.

Družba je bila odlična, rajanje , petje in plesanje se je nadaljevalo in res se je bližala ura slovesa, ko smo se z veselimi obrazi odpravili proti avtobusu, se posedli vanj in se odpeljali proti Ljubljani.

Martinovanje našega društva bo marsikateremu ostalo v lepem spominu in že komaj čakamo, da se zopet snidemo ob »mesecu osorej« na zabavi ob koncu leta.

Martinovanje društva 2015