Društvo invalidov Ljubljana Moste Polje je za zadnji letošnji celodnevni izlet izbralo vzhodni panonski del naše Slovenije v prečudovite Lendavske gorice in Bukovniško jezero.

V soboto, 15.10.2016 se je poln avtobus članic in članov DI LJ Moste Polje, podal po poti iz Ljubljane v smeri Štajerske in Prekmurja. Prvi cilj izleta je bil obisk, v letu 2015 zgrajenega največjega razglednega stolpa v Prekmurju kot tudi v Sloveniji, stolpa Vinarium Lendava, kateremu pravijo tudi panonski svetilnik ali pomurski Eifflov stolp. Šofer avtobusa je vozilo parkiral na lično urejene parkirišču, kjer smo izstopili in počakali na organizatorja izleta Jožeta, kateri je odšel kupit vstopnice za obisk tega turističnega objekta.

Po razdelitvi vstopnih kart, smo se odpravili v stolp s čakalnico, trgovinico s turističnimi artikli, sanitarijami in priložnostno kavarno ter osebnim dvigalom. Zanimivo je bilo tudi vstopno mesto, kjer se je vstopalo čez računalniško vodena triroga vrata, katera niso dopuščala vstopa, dokler je bilo v in na stolpu preveč obiskovalcev saj gre zaradi varnosti naenkrat lahko največ 50 obiskovalcev. Na vrh devet etažnega stolpa visokega 53 metrov, pelje osebno dvigalo s steklenimi stenami, ob dvigalu pa se vije tudi 240 stopnic za peš dostop do vrha.  Razgledna ploščad se nahaja na višini 46 metrov, iz katere se vidi velik del tega dela Evrope, štiri države, Slovenije, Avstrije, Madžarske in Hrvaške, seveda v lepem in jasnem vremenu, za kar pa smo bili na dan prikrajšani. Vreme je bilo oblačno in vidljivost slaba, pa tu veter je opravi svojo kuliso. Dva rojstnodnevna slavljenca sta na parkirišču tega stolpa, pripravila tudi majhno zdravico in sladico ter počastila naše člane.

Po ogledu te lendavske atrakcije  smo se z avtobusom odpeljali v sosednjo občino Dobrovnik, v občino, katera se ponaša z umetnim jezerom, Bukovniškim jezerom. Bukovniško jezero je nastalo zaradi zajezitve potoka Bukovnica, katera se vije med bukovimi gozdovi in ga domači in obiskovalci uporabljajo za sprostitve, piknike in sprehode, je pa tudi bivališče marsikatere divjadi. Pred dostopom nas je pričala kulisa s postavljeno kolibo in figurami, podobami moža, žene in otroka, družine iz pridelkov domačih njiv, iz buč, koruze, ličkanja in drugih poljščin. Poskrbljeno je tudi za turistično točko in bar kolibo, kjer se da okrepčati s napitki in sladicami. Imeli smo dobro uro časa, da smo si ogledali jezero, ob jezeru imajo tudi mesta z energetskimi točkami, most ljubezni in pustolovski park, kjer se predvsem mladi preizkušajo v adrenalinskem plezanju.

Ob določeni uri in popiti kavici smo se odpravili po poti v spremstvu dežnih kapelj do Slovenske Bistrice do gostišča L'armonija, kjer pa so nas že pričakali s pripravljenimi pogrinjki. Druženje se je pričelo s kosilom, osvežilnimi napitki in kapljico slovenskih vinskih kleti in seveda s plesom ob zvokih našega harmonikarja Jožeta, kateri vedno poskrbi za plesne korake ob zvokih harmonike. Nismo pozabili tudi na rojstnodnevna slavljenca Marijo in Jožeta ter jima naklonili rojstno dnevno pesem, zdravico in tradicionalne solo plese. Večer dobre volje se je bližal zaključku, ko smo morali počasi zapustiti to prijetno gostilno in se posloviti. Pot nas je radostne in prijetnih občutkov po odličnem dnevu, vodila nazaj proti Ljubljani, proti domu. In tako je bilo konec letošnjega zadnjega izleta, v naslednjem mesecu smo že vabljeni na tradicionalno martinovanje v domači dolenjski gostilni na Muljavi.

Jesenski izlet v Lendavo in Bukovniško jezero