6.avgusta 2016, je koroško društvo invalidov Slovenj Gradec, pod okriljem Zveze delovnih invalidov Slovenije organiziralo 32. tradicionalni planinski dan invalidov na Kopah, kraja izpod Ribniškega Pohorja pri Grmovškemu domu planincev na nadmorski višini 1450 metrov. Tako kot mnogo slovenskih društev invalidov, smo se tudi iz društva invalidov Ljubljana Moste Polje odpravili na to praznovanje in druženje.

Petdeseterica navdušenih članov se nas je na sobotino jutro z avtobusom pogodbenega prevoznika Arriva, odpeljalo prijetnemu dnevu nasproti proti Štajerski in Koroški na severovzhod Slovenije. Po uro in pol dolgi vožnji po avtocesti, smo se za krajši čas ob poti proti Velenju ustavili na bencinskem servisu v Veliki Pirešici, kjer smo si privoščili trenutek za kavo, opravili toaletne potrebe in nazdravili slavljencu Marjanu, kateri je počasti s kupico in sladico ob njegovem minulem rojstnem dnevu.

Pot nas je vodila po ozkih cestah doline Pake do izvoza na Ribniško Pohorje proti vrhu Kope, do cilja pri Grmovškemu domu. Kljub zgodnji jutranji uri, pa smo na cilju naleteli na povečano čakajočo kolono avtobusov in osebnih vozil pred ciljem, katera so se zgrinjala na to prireditev ob slovenskem dnevu invalidov planincev.

Organizatorji DI Slovenj Gradec so se dobro pripravili, organizirali veliko parkirišče za osebna vozila in avtobuse, prireditveni prostor pokrili z velikim šotorom, za pestro ponudbo so poskrbeli razstavljalci in ponudniki turističnih uslug dolenjskega farmacevta in najrazličnejših izdelkov domače obrti, živil, suhe robe, kitajskih izdelkov in podobnih stojnic. Poskrbeli pa so tudi na bogat kulturno zabavni program z glasbo mlajšega narodno zabavnega ansambla Potepini, humoristoma Holcarji , kviza podjetja Krke in spremljevalni program izven prireditvenega šotora.

Pred obiskom prireditvenega prostora, nam je Jože Jančar, vodja sekcije za izlete našega društva, posredoval še zadnje informacije glede prireditve in odhoda domov ter nam razdelil blokce za hrano in pijačo, nato pa smo se razkropili po prireditvenem prostoru med množico prisotnih. Vreme je bilo suho, sončno, vendar zelo vetrovno, tako, da je bilo potrebno poiskati pravo zavetrno mesto in obleči anorak ali drugo primerno obleko. Kljub vetru pa so se marsikateri odločili oditi na kratek sprehod po planjavah bližnjih hribov, na primer do vrha Velike Kope, kjer si lahko napolniš zdravo energijo na 13. energijskih točkah.

Po sprehodu pa smo si v šotoru privoščili zasluženo hrano z žara ali lonca in pijačo. Ob zvokih mladih Potepinov smo se zavrteli, se poveselili in bližal se je čas slovesa. Ob 15: 15 uri smo se odpravili do avtobusa in se mimo še 18 avtobusov in mnogoštevilnih kombijev in osebnih vozil, odpravili po poti v nasprotni smeri , v smer proti domu.

Pot nas je vodila do Trojan, gostišča s tradicionalnimi krofi, kjer smo se ustavili za dobre pol ure, si napolnili želodčke s krofi, tekočim sladoledom, kavo in se nato popeljali po avtocesti proti Ljubljani do svojih domov.

Pohod na Kope