Suspendisse


Sobota 12.9.2015 je bil dan, s soncem obsijan, primeren za lep pohodniški izlet v sredogorje. Organizacijski odbor z pohodovodnikom Radetom na čelu, so se odločili za dokaj zahtevni pohod društvenih planincev in sicer na Gorenjsko v smeri Tržiča, s ciljem nad Podljubeljem na vrh Kofce.

Enajst pohodnikov se je s tremi vozili odpravilo v tej skrbno pripravljeni planinski turi oziroma cilju na planini Kofce. Zbor je bil pred Mercatorjem ob 7.uri,okoli 8.ure pa smo že startali s pohodom izpred parkirišča pod Kofcami. Prvi pohodniki, skupina treh, kateri so se nehote odlepili od skupine so po dokaj zahtevni, skalnati in s koreninami prepletenimi gozdnimi potmi, na vrh Kofc prispelo okoli 9:30 ure, vsi ostali pa so do doma na Kofcah na nadmorski višini 1488 metrov prišli pol ure zatem. Kot že omenjeno je bilo vreme zelo lepo, sončno in dokaj toplo, so okusile tudi živali, konji, krave, tudi pridružile na poti pri koči.

Po kratkem postanku in okrepčilu, je vodnik Rade predlagal, da se gre, če se odločimo do  Velikega vrha nad Kofcami, kateri je od te koče oddaljen še 1,5 ure hode na nadmorsko višino 2088 metrov. Društvo invalidov LJ. Moste Polje se lahko pohvali, da smo letos opravili in osvojili tudi prvega dvatisočaka, res pridni. Na vrh so se odpravili štirje možje, naši člani pa so ga v dobri uri in četrt tudi uspešno osvojili po krajših oddihih, bilo pa je res naporno, precej strmo, obenem pa tudi dokaj nevarno, saj se je pod rebri razširjala velika strmina proti avstrijski strani. Ti štirje možje so se do koče na Kofcah vrnili okoli 13:45 uri, ko so se pridružili ostali skupini ob mizah, kjer so se vsi dodobra okrepčali s kosilom na žlico in posladkali ter odžejali z osvežilno pijačo. Ta skupina sedmih tudi starejših članov in seveda članic društva,  skupina je med pohodom četverice na Veliki vrh, odpravila, pod vodstvom planinske nadobudne članice Mojce, na bližnjo planino Šija oddaljena cca pol ure od Kofc in se dom nahaja na nadmorski višini 1528 metrom.

Popoldne se je naglo bližalo tretji uri in se je bilo potrebno odpraviti v dolino. Še pred odhodom, smo pozirali še pred planinskim domom na Kofcah in izvedli »gasilsko« fotko. Pot v dolino je bila zelooo dolga,  po kamnih, ovirah in dokaj strmi poti, je bila zelo otežena, svoje je opravila tudi utrujenost, zadihani obrazi in boleče noge.

Po napornem vijuganju po tržiških ulicah in nato vožnji po avtocesti, smo se okoli 18.ure zbrali na parkirišču ob Šmartinski cesti, kjer pa smo se vsi skupaj poslovili in se odpravili vsak svojo pot.


 

Marjan Urbas


Pohodniki društva invalidov na Kofcah in Velikim vrhom
#top

Klik na sliko za več fotografij

Donacija Na vrh