Suspendisse

                                    

   Društvo invalidov Moste-Polje je organiziralo jesenski izlet na Notranjsko, obisk gradu Snežnik, katerega se je udeležilo 45 članov društva. Sobota, 24.oktobra 2015 je bila pravšnja za izvedbo tega izleta in tudi vreme je bilo primerno za pohajkovanje. Pot nas je iz Ljubljane vodila po primorski avtocesti do Unca, kjer smo se po kratkem postanku v Uncu in si privoščili rojstnodnevna okrepčila, sladice in kapljico »žgočega« ter odpravili potrebe toalete v sosednji gostilni. Pot nas je vodila mimo znanih krajev Notranjske, kateri so znani po najhladnejšem kraju Slovenije, Babno Polje, Bloške Police in Loško potok po znanih gozdovih in lesno predelovalni industriji in seveda po slovenskem medvedu. V osrčju gozdov pa smo zagledali grad Snežnik, kateri stoji pod goro Snežnik, kjer smo parkirali. Pred gradom nas je pričakala stojnica z domačimi čebelarskimi izdelki in prijazna gospa s psičkom je ponujala svoje izdelke v obliki srečelova, srečk po 5 euro in vsaka srečka zadane, možno pa je bilo kupiti medene izdelke in pecivo.

Okoli 11. ure so nas sprejeli na grajsko dvorišče od koder nas je vodila mlajša vodička po prostorih tega gradu. Vodička je kratko predstavila zgodovino gradu, katerega sega v 11 stoletje, ko so oblast nad Loško dolino prevzeli oglejski patriarhi. Grad se omenja v arhivih v trinajstem stoletju. Omenjeni so gospodi Snežniški (Schnebergi). V celotni zgodovini pa se je menjalo pa se je tudi več lastnikov. Omenjeni so gospodje Rauberji, Lambergi, Eggenburgi, Auerspergi, Lichtenbergi in nazadnje Schonburg-Waldenburgi.

Od leta 1980 je grad namenjen javnosti in obiskovalcem ter v protokolarne namene ob obiskih pomembnih gostov. Popularne pa so tudi civilne poroke.

Ogledali smo si prostore, izobešene slike vseh lastnikov, viteške oklepe, lovsko orožje, nagačene živali, predvsem medveda, ki je značilen za te kraje, lovske trofeje, orožje, sulice,  prostore, kjer so bivali, sobe z bogatimi in lepo ohranjenim pohištvom, itd. Ogledali smo si tudi druge prostore v treh nadstropjih tega gradu. Najbolj pa je zanimiva današnja poročna dvorana in sosednja soba, grajska knjižnica, katera pa je zaprta in zasteklena, zaradi ohranjanja vlažnosti prostora pri ohranjanju arhivskih izdelkov pohištva in knjig iz tistih časov. Na mizi te knjižnice stoji tudi originalna knjiga Martina Luthra iz 16 stoletja, prevod Biblije v nemški jezik.

Po uro in pol dolgem ogledu, smo opravili še skupinsko fotografiranje in se nato z avtobusom odpravili v gostišče Pav v Rakek pri Cerknici. V tem gostišču so nas že pričakovali, povabili v skupne prostore, kjer so imeli pripravljene pogrinjke za vse nas, obiskovalce. Naš harmonikar Jože pa je zopet raztegnil svoj meh in razveseljeval, nas, udeležence tega veselega in družabnega popoldneva. Ob dobri kapljici in jedači, pa so se tudi tokrat spomnili na tri jubilante, ki so obhajali svoj praznik in jim nazdravili s kupico in zapeli rojstnodnevno pesem.

Popoldne je prehitro minilo ob plesu in smehu in bližala se je dogovorjena ura odhoda. Vsi udeleženci izleta se bomo lepo spominjali na preživet dogodek tega sončnega dne in se že veselimo naslednjega, ki nas čaka v mesecu novembru, ko bomo nazdravili ob sv.Martinu in se z njim poveselili dolgo v noč.


Marjan Urbas                                

                                                                                  


                                                                                               Lj. 25.10.2015


Društven izlet na grad Snežnik
#top

Klik na sliko za več fotografij

Donacija Na vrh