18.09. smo imeli v prostorih društva prijetno druženje z dolgoletnim članom in pisateljem Ernestom Jazbinškom. Predstavil nam je Trilogijo- Zavita steza življenja, ki je obširna kronika družine Oglarjevih s Polane. Trilogija obravnava življenje od leta 1926 do 2012 in odslikava spremembe v načinu življenja, prehod s podeželja v mesto in nazaj. V prijetnem pogovoru smo spoznali tudi življenjsko zgodbo  Ernesta Jazbinška, rojenega leta 1944 v Zabukovju nad Sevnico. Po izobrazbi je diplomirani sociolog, ki je spoznal, da kljub invalidnosti lahko in želi početi še kaj koristnega v življenju. V otroštvu in mladosti je večino časa preživel po bolnišnicah in do svojega 19. leta prestal 18 operacij. Z aktivnim in pozitivnim pristopom k življenju je deloval organizacijsko in tekmovalno v športu, neutrudno obiskoval slovenske gore in se kljub amputirani nogi povzpel na najvišji slovenski vrh,Triglav.

Ob branju odlomkov iz njegove trilogije je čas hitro mineval in za konec nam je pripravil še presenečenje. Ogledali smo si film o njegovi poti na Triglav. Ob koncu pa nam je dejal, da junak ni tisti, ki svojo slabost in težave skriva in taji, temveč tisti, ki to prizna, se s tem spopade in tudi premaga. Predsednik društva se je na koncu zahvalil Ernestu za predstavitev in poudaril, da je njegov pozitiven odnos do življenja in močna volja lahko zgled  marsikomu, ki obupuje in tarna nad svojim življenjem. Povsem za konec pa tale Ernestova misel:

Lepota življenja je sestavljena iz :

- zmag in porazov

- užitkov in bolečin

- solza in veselja.

In prav zato se ga splača in ga je tako lepo živeti. Predvsem pa moramo storiti vse, da se ne bomo mi prilagajali življenju, ampak bomo življenje prilagajali sebi!

Alenka Kocuvan

Srečanje s pisateljem Ernestom Jazbinškom